Zdrowe desery zamrażane? Z jakiego powodu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma przecież nic łatwiejszego niż zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, ale także cudownie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, wiadomo, że najswobodniej robić je latem i wiosną, kiedy dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą pomocniczym orzeźwieniem w parne dni.

Deser lodowy minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z odpowiednią porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z poboczną porcją malin lub jakimś interesującym sosem owocowym. To doskonała alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz rześkim pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub ewentualnie z mieszanki. Pobocznym atutem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w każdym calu zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są doborową przekąską w trakcie upalnych dni. Bajecznie smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Mrożone desery wolno robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu