zawód barista

Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, czyli pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została opracowana pierwsza metoda umożliwiająca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc rozmaite modyfikacje, żeby zdobyć przeróżne postacie oraz smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga ogromnego trudu. co to jest kawiarka Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to bardzo śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a także odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film