włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Pośród szerokich alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Popularne włoskie posiłki

Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. Restaurants in Main Market Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty nie są w stanie się znudzić.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też lasagne, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film