jak jeść sushi?

Ogromna ilość ludzi docenia bardzo dobre jedzenie. Chcemy oglądać się za doskonałymi restauracjami oraz próbować nowych smaków, które przychodzą do nas z najdalszych zakątków świata. I dlatego dużym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego rodzaju bywają doceniane przez coraz większą ilość ludzi , dlatego restauracje, które je oferują pojawiają się w bardzo wielu miastach. Zaczynamy myśleć o tym, co jemy i w jakich lokalach się stołujemy, więc bardzo często chodzimy do tego rodzaju restauracji. Dziś coraz częściej smaki i zapachy z różnych krajów dostępne są bez problemu. W restauracji tego rodzaju będziemy mogli spróbować wspaniałych przekąsek, które są wspaniale podane i doskonale smakują.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Prawie wszyscy ludzie zaczynają delektować się posiłkami , a także pragną w jak największym stopniu kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś koniecznością, ale musi sprawiać przyjemność i dlatego też dobrze jest znaleźć taki smak, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dzisiaj najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w wielu miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z nieugotowanej ryby [pochodzi z rejonów Azji południowo – wschodniej. Początkowo sushi stanowiło sposób poddawania konserwacji ryb. Obecnie sushi możemy podzielić na dwie kategorie – dania dopasowanego do gustów europejskich, oraz opcji azjatyckiej. Co stanowi różnicę? Przede wszystkim wybór części potrawy. Sushi tworzone jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od preferencji jedzących, ryba może być poddana obróbce cieplnej lub pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednak ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu z wykorzystaniem octu ryżowego. Możemy wyróżnić kilka rodzajów sushi, ze względu na metodę przygotowania oraz użyte produkty spożywcze. Do najpopularniejszych rodzajów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego układa się walcowate pałeczki oraz elementu ryby. Tworzenie maki opiera się na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie wodorostu oraz zrolowanie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z specjalnej maty bambusowej. Jeżeli mówimy o konsumowania sushi – ważne jest tylko, by wkładać do ust kawałki całe. Stąd też należy zwrócić uwagę, by danie serwować podzieloną na niewielkie porcje.